SEREĎ: V kazematoch kaštieľa chcú urobiť výstavnú sieň

24.07.2012 Galanta

Sereď 23. júla (TASR) – Renesančné kazematy seredského kaštieľa by sa čoskoro mali zmeniť na výstavnú sieň. Radnica, ktorá je vlastníkom pamiatky, sa snaží v rámci oklieštených možností robiť opravu objektu a teraz hľadá dodávateľa pre reštaurovanie zaujímavých podzemných priestorov. Prostriedky na prebudovanie získalo mesto z dotačného systému ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom, spolu s mestskými pôjde na rekonštrukciu 24.110 eur (bez DPH). Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 6. augusta. Práce by mali byť hotové ku koncu tohto roka.

Mesto chce mať v pivnici bastiónu viacúčelovú sálu. Viceprimátor Serede Ľubomír Veselický pre TASR povedal, že náplň pre budúci výstavný priestor ešte len hľadajú. "Je špecifický tým, že má hlinenú podlahu a ak pamiatkari nepovolia položiť dlažbu, nebudeme tam vedieť kvôli vlhkosti robiť niektoré zamýšľané aktivity," povedal. Kaštieľ je najväčšia potrebná investičná akcia mesta, potrebovalo by na jeho celkovú opravu najmenej 20 miliónov eur, ktoré však nemá a podľa Veselického ani nikdy bez zásadného sponzora mať nebude.

Radnica sa pokúšala pred časom objekt predať za symbolickú sumu, záujemca sa však nenašiel. Pritom ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá bola pôvodne predhradím zaniknutého vodného hradu Šintava. Hrad je spomínaný už v 12. storočí, bastión pochádza zo 16. storočia, na barokový objekt ho v 18. storočí prestaval uhorský kancelár František Esterházyi. V roku 1945 ho získal Československý štát. Pamiatka dlhé desaťročia chátrala, až sa z nej stala zdevastovaná ruina, ktorú vyhľadávali asociálne naladení obyvatelia mesta. Vďaka nadšencom z OZ Vodný hrad sa pred niekoľkými rokmi začali robiť zachraňujúce úkony. V roku 2008 sa podarilo opraviť strechu, no tú o rok neskôr podpálil neznámy páchateľ.

Kazematy patria medzi najstaršie a architektonicky najhodnotnejšie priestory kaštieľa a zároveň najautentickejšie časti bývalého hradu. Život do kaštieľa začali v poslednom období vnášať kultúrne aktivity Sereďanov.
 

Vyberte región